A híres kékfrankos
Magyarország sokféle szőlőről és az abból készült borokról ismert. Egyik ilyen elterjedt gyümölcs a kékfrankos. Ez a tanninban gazdag, eléggé sav-hangsúlyos szőlő kimondottan nemes ital készítésére való. Az ebből a gyümölcsből készült italok fűszeresek, száraz karakterűek.
Többféle ételhez, főként a sültekhez kimondottan ajánlják őket. Liba, kacsa, marha vagy egyéb vadakból készült finomságok mellé érdemes fogyasztani. Számos néven szokták még illetni, amelyek közül a német (Lamberger) a valamikori Osztrák-Magyar Monarchia részét képező, ma már Szlovéniában lévő hercegségre utal.
Az egész Kelet és Közép-Európa régiót tekintve, ennek a nemes gyümölcsnek legalább negyven neve létezik, ezzel is bizonyítva, hogy szerte a kontinensen nagyon elterjedt volt. A kékfrankos Magyarország kimondottan nagy népszerűségnek örvendő kékszínű, vörösborhoz felhasznált szőlő, amiből igazán nagy élvezettel készítenek italokat. Érdemes lehet megkóstolni és egy kellemes pörkölt mellé elkortyolgatva, átadva magunkat a kellemes íz-hatásnak.