Hogy lesz a gyümölcsből kisüsti pálinka?
Ősszel rengeteg gyümölcs érik be, amelyeket számtalan módon fel lehet használni. Fogyaszthatóak nyersen, de fel is dolgozhatjuk és tartósíthatjuk a téli hónapokra. Az itthon termett gyümölcsökből azonban kisüsti pálinka is készíthető.
Legalábbis azokból, amelyek megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaznak. Általánosan elterjedt hazánkban a szilvából, barackból és körtéből főzött kisüsti pálinka. Gyakran készítenek ilyen alkoholos italokat meggyből, almából és szőlőből is.
Az eljárás minden esetben megegyezik. A gyümölcsöket előbb erjeszteni kell és az így keletkezett cefre lesz kifőzve. A lepárlás két szakaszban megy végbe. Az első szakasz eredményeként alszesz keletkezik, amit tovább kell finomítani, mert még sok olyan anyagot tartalmaz, ami ronthat a kisüsti pálinka minőségén.
A második lepárlás többnyire már elegendő, de néha akár ezt meg is ismételhetik a jobb minőség érdekében. A kisüsti pálinka már második lepárlás után is palackozható, de néha még tölgyfahordókban érlelik, mielőtt fogyasztásra kerül a sor.