Leírható költségként az életbiztosítás?

Az életbiztosítás költségként is elszámolható
Az életbiztosítás költségként is elszámolható

Minden vállalkozó számára fontos, hogy működését a lehető legkevesebb költséggel ki tudja hozni. Az adójogi szabályozás folyamatosan változik, és egyébként sem egyszerű megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek minden szempontból költséghatékonyak, és ugyanakkor megfelelnek a jogi háttéranyagnak is. Az életbiztosítás költségként való elszámolása egyfajta lehetőséget kínál a kiadások minimalizálására. De miről is van szó tulajdonképpen?

 Az életbiztosítás költségként is elszámolható, ilyenkor a biztosítás szerződője a cég. Ő fizeti a biztosítási díjakat, melyekkel csökkenthető az adóalap. Munkavállalóként is érdemes tisztában lenni azzal, hogy a megtakarításos életbiztosításoknak is van olyan típusa, amely költségként elszámolható a munkaadó cég számára. Ugyan a biztosítás esetében hivatalosan egészen halálunkig gyűlik a pénz, s csak ekkor fizet a biztosító. Azonban létezik egy kis kapu, melynek köszönhetően korábban vissza lehet vásárolni a pénzünket.

Tulajdonképpen egy szerződéscseréről van szó, amikor a cég helyett a cégvezető lesz a szerződő fél és úgy vásárolja vissza a szerződést, hogy közben a befizetések után 16%-os SZJA-t és 27%-os EHO-t kell fizetni. Az eletbiztositas.com weboldalon lehetőség van arra, hogy részletesen végigkövesse a folyamatot és akár saját maga is alkalmazza azt. Amennyiben nem látja át a rendszert a maga teljességében, úgy érdemes független szakértő segítségét kérni, aki otthonosan mozog a témában. Csökkentse költségeit olyan módon, hogy közben a jogszabályoknak is maradéktalanul eleget tesz!

 

Print Friendly, PDF & Email