A víz keménysége az emberre is káros
A víznek több ismert tulajdonsága van. Köztudott, hogy a tiszta víz színtelen, szagtalan és íztelen, esetleg egy kevés zamattal rendelkezik. Azonban a víz keménysége kevesebbszer fordul elő, mint ismertetőjegy. Pedig számos probléma alakul ki, amennyiben az nem a megfelelő szinten van tartva.
Az állandó keménységet a magnézium klorid, a kalcium és a víz szulfát tartalma okozza, míg a változót a bikarbonát kalcium és a magnézium határozza meg. Lényegében véve, a víz keménysége abból áll, hogy a megszokottnál több magnéziumot meg kalciumot tartalmaz és sokkal kevesebb benne a szén-dioxid.
Az ebből származó legnagyobb gond a vízkő keletkezése. Köztudott, hogy a vízzel működő berendezések és a csövek sokkal hamarabb tönkremennek a víz keménysége miatt. Azonban ez nemcsak a különböző gépezetekre, de az emberi szervezetre is káros. Kaphatóak vízlágyítók, amelyek több-kevesebb sikerrel működnek. Célszerű a hasonló esetekben vízszűrőt használni, esetleg olyat, ami rászerelhető a vízelosztóra, így mindenhonnan tiszta és optimális víz fog folyni.