A csemegeszőlő igen ízletes
A szőlő senkinek nem ismeretlen. Ez a bogyós termésű gyümölcs hazánk egyik legnépszerűbb választása, ha termeszteni kell. Rendkívül sok minőségi bor készül a hazai borvidékeken, ahol a legjobb minőségű szőlőkkel dolgoznak. Vannak azonban olyan csemegeszőlő típusok, amelyek kifejezetten nyers fogyasztásra alkalmasabbak és kevésbé gyakoriak a borkészítésben.
Az Afúz-Ali csemegeszőlő is ilyen, amelyet Magyarországon több helyen Erzsébet királyné néven ismernek. Fürtje egészen nagyméretű, átlagtömege pedig 270 gramm, ami ige nagynak számít. Bogyói ropogósak, kellemes ízűek, héjuk igen vastag, így ropogós érzést ad fogyasztáskor. Erőteljes növekedésű, viszont kései érésű fajta, amely csak október elejétől szüretelhető a legtöbb esetben. A talaj tápanyagtartalma iránt igényes és sajnos a fagy ellen nem megfelelően védett. Hosszú tenyészideje révén bogyójában különösen jól ki tudnak fejődni az íz- és zamatanyagok, ezért lesz olyannyira ízletes. A csemegeszőlők közül az Afúz-Ali az egyik legjobb választás.